Μακραμέ, η τέχνη του κόμπου
Κοσμήματα, τσάντες, διακοσμητικά, ζώνες, χειροτεχνήματα ακόμα και κουρτίνες δημιουργούνται από το Μακραμέ την μοναδική τέχνη που δεν γίνεται μέσα από πλέξιμο, κέντημα ή ύφανση, αλλά από συνθέσεις κόμπων που δημιουργούν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ουσιαστικά το Μακραμέ αποτελεί έναν μοναδικό κόσμο δημιουργίας και τέχνης που είναι εύκολος στην εκμάθηση του και μπορεί να δημιουργήσει από ένα μικρό χειροτέχνημα μέχρι και εντυπωσιακές κουρτίνες! Και όλα αυτά γίνονται μόνο με τα χέρια! Δεν χρειάζεται η αγορά κανενός εξαρτήματος ή εργαλείου. Οι κύριοι κόμποι που χρησιμοποιούνται με αυτή την τεχνική είναι ο λεγόμενος τετράγωνος αλλά και συνδυασμοί μισών κοτσιαδών. Πολύ συχνή είναι η παρουσία στο τελικό αποτέλεσμα γεωμετρικών μοτίβων αλλά η ελευθερία που δίνει αυτή η τεχνική πραγματικά δεν έχει παρά ένα μονάχα όριο που δεν είναι άλλο από την φαντασία που εσείς έχετε.
Από που προήλθε η τέχνη του Μακραμέ;
Πολλοί πιστεύουν πως η τέχνη αυτή είναι πρόσφατη μιας που έχει πολλά στοιχεία μοντερνισμού. Η αλήθεια είναι όμως πως εδώ και χιλιάδες χρόνια η ύφανση με μακραμέ υπάρχει σαν δημιουργικό στοιχείο στην καθημερινότητα μας. Την συναντάμε στα σκαλίσματα των Βαβυλωνίων και τον Ασσυρίων καθώς φορεσιές της εποχής ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες με αυτή την πλέξη. Οι αράβισες υφάντριες επίσης είχαν σε περίοπτη θέση το μακραμέ καθώς σαλιά, πέπλα, πετσέτες τις διακοσμούσαν περίτεχνα! Εξάλλου και η λέξη Μακραμέ είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει “ριγέ πετσέτα”, “διακοσμητικό κρόσσι” αλλά και “κεντημένο πέπλο”. 
Η κατάκτηση της βόρειας Αφρικής από τους Άραβες έφερε και την επέκταση της τέχνης αυτής αρχικά σε όλες τις βόρειες ακτές της ηπείρου και στην συνέχεια στην Ευρώπη μέσω της Ιβηρικής χερσονήσου. 
Η αποδοχή της νέας τέχνης του μακραμέ για τις γυναίκες της ηπείρου μας υπήρξε εντυπωσιακή! Από βασίλισσες μέχρι και απλές υφάντρες πλέκανε με την τέχνη του κόμπου! Την δε βικτωριανή εποχή τα περισσότερα σπίτια της Ευρώπης είχαν τραπεζομάντηλα, καλύμματα κρεβατιών και κουρτίνες από μακραμέ. Ακόμα και οι ναυτικοί της εποχής στα ατέλειωτα ταξίδια τους έπλεκαν θήκες μαχαιριών και τις πουλούσαν όταν ξεμπάρκαραν σε κάποιο λιμάνι, είχαν και ειδική ονομασία για το μακραμέ καθώς το ονόμαζαν “δαντέλα του Mc Namara”.
Στην συνέχεια με τις νέες τάσεις που εμφανίστηκαν το μακραμέ έχασε την δημοτικότητα του ώσπου έφτασε η δεκαετία του 1970 όπου μας ξανασυστήθηκε!
Πλέον από μακραμέ κατασκευάζονται πλήθος διακοσμητικών. Αξεσουάρ ρούχων, κρεμαστών τοίχου, μικρών σορτς και κοσμημάτων! 
Πως κατασκευάζουμε με μακραμέ;
Καταρχήν χρειάζεται φαντασία το μακραμέ και τα χέρια σας! Όσο εξελίσσεστε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάντρες και ημιπολύτιμους λίθους αλλά ακόμα και να ντύσετε έναν καθρέπτη ή ένα έπιπλο! Βοηθητικά εκτός του νήματος είναι ένα ψαλίδι και μία μεζούρα! Πράγματα που ήδη έχετε στο σπίτι σας. 
Πριν ξεκινήσετε ένα νέο έργο με μακραμέ, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε έναν χώρο εργασίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή φωτισμό και αρκετό χώρο για να μετακινηθείτε άνετα.
Ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του έργου σας, μπορείτε να εργαστείτε οριζόντια σε επίπεδη επιφάνεια ή κάθετα σε κρεμαστή διάταξη.
Οριζόντια ρύθμιση:
Μπορείτε να κάνετε μερικά μικρότερα έργα σε μια επίπεδη, οριζόντια επιφάνεια - όπως μια επιφάνεια εργασίας. Στερεώστε το αρχικό άκρο του τεμαχίου στο τραπέζι για να διατηρήσετε την ένταση στα κορδόνια καθώς εργάζεστε. Για μικρότερα κομμάτια, όπως βραχιόλια μακραμέ, μπορείτε να τα στερεώσετε κάτω από το κλιπ ενός πρόχειρου.
Κάθετη ρύθμιση:
Μεγαλύτερα έργα, ειδικά σε τοίχους, θα απαιτήσουν έναν κατακόρυφο χώρο εργασίας. Κρεμάστε την εργασία σας αρκετά ψηλά ώστε να μπορείτε να εργάζεστε άνετα.
Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να κρεμάσετε το κομμάτι σας: 

  • Κρεμάστε μια ξύλινη βέργα από μια σχάρα ρούχων. 
  • Πάνω από το πίσω μέρος μιας πόρτας 
  • Πάνω από την πλάτη μιας ψηλής καρέκλας 
  • Από ένα πόμολο πόρτας
Βασικοί κόμποι μακραμέ
Είναι πολύ εύκολοι στην εκμάθηση τους αλλά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο εξάσκησης για να μπορείτε να δουλεύετε γρήγορα. 
Χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τους κόμπους στερέωσης, τους τετράγωνους, του κοτσαδόρου και της συγκέντρωσης
Κόμποι στερέωσης:
Χρησιμοποιήστε τους για να συνδέσετε το σχοινί σας με μία ράβδο. Μπορεί να δεθεί με όψη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Δείτε πως μπορείτε να δέσετε και τα δύο
Τετράγωνοι κόμποι:
Οι τετράγωνοι κόμποι είναι οι πιο συχνοί κόμποι στο μακραμέ. Γίνεται με την πλέξη τεσσάρων κορδονιών που πλέκονται ως εξής. Δύο εξωτερικά γύρω από τα δύο μεσαία.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο μισός τετράγωνος κόμπος που δημιουργείτε ως εξής:
Μπορείτε να κάνετε και τον δεξί μισό τετράγωνο κόμπο με την ακριβώς αντίθετη διαδικασία που αναγράφηκε 
Κάθε τετράγωνος κόμπος είναι δημιουργημένος από δύο μισούς τετράγωνους κόμπους που έχουν δουλευτεί ο ένας μετά τον άλλο.
Κοτσαδόροι και παραλλαγές:
Αυτή είναι η τρίτη κατηγορία κόμπων. Με αυτούς τους κόμπους μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ όμορφα σχέδια αλλά μπορεί να σας φανεί αν είστε αρχάριος λίγο πιο περίπλοκο στην δημιουργία τους. 
Μισός κοτσαδόρος. Είναι ένας απλός κόμπος που μπορεί να συνδυαστεί με πολλούς τρόπους. Μπορείτε μέσω αυτού του κόμπου να δέσετε κόμπους με ένα υπάρχον κορδόνι ή και με ένα εντελώς νέο. 
Κόμποι στερέωσης 
Ουσιαστικά είναι ο τύπος των κόμπων που ολοκληρώνουν και το δημιούργημα σας.
Αυτοί οι κόμποι χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί το ξετύλιγμα το κορδονιού ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για την σύνδεση δύο κορδονιών στο κάτω μέρος του έργου σας.

Ακολουθούν μερικά πραγματικά έργα τέχνης που έχουν κατασκευαστεί με μακραμέ…


            Μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα μας https://e-kazantzidis.gr/xeirotexnia-kordonia μεγάλη ποικιλία χρωμάτων μακραμέ για να ξεκινήσετε και εσείς αυτή την μοναδική τεχνική ύφανσης και να δημιουργήσετε μοναδικά και υπέροχα έργα τέχνης!